Храните без глутен
В магазините вече могат да се намурят различни видве храна без глутен, вкл. и хляб.
Изборът на храни без глутен не е винаги мода – за хората с целиакия той е необходимост.
здраве.bg
... съдържание на глутен.
Царевица
Царевицата и царевичното брашно не във всички свои форми съдържат глутен. Същото се отнася за пуканките, царевичното нишесте и царевичния малц. Нужно е обаче да се четат внимателно етикетите.
Бобови култури
Бобовите култури също не съдържат глутен в цялостната си форма. В това число влизат грах, леща, нахут, както и всички разновидности фасул. Ако са преработени само с масло, също няма опасност да бъдат консумирани от хора с целиакия.
Други храни
Примери за други одобрени храни без съдържание на глутен са амарант, канола, маниока, кокосово брашно, памучно семе, качамак, салеп, просо, нишесте от касава, картофено брашно, сусам, сладки картофи.
Храни под въпрос
Някои храни може и да изглеждат сякаш не съдържат глутен, но всъщност да са замърсени поради преработване заедно с храни, съдържащи глутен. Примери за подобни храни са триците, зърнените закуски, нишестето, брашното, овеса, булгура, конопа, малца, овесените ядки.
Хората с целиакия трябва да бъдат много прецизни в четенето на етикетите на храните и да се придържат към продукти, които със сигурност съдържат само съставки без глутен. За по-голяма сигурност храните под въпрос също трябва да бъдат избягвани.