25 здравословни храни
Диетолозите препоръчват не да се избягват яйцата, а да се консумират по 3-4 на седмица.
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие.
здраве.bg
... , е смесването й със захар, брашно и масло, т.е. “превръщането” й в пай. Вместо това изяжте една за следобедна закуска с лъжица фъстъчено масло или прибавяйте резенчета към салати и сандвичи.
24. Гуава
Този тропичен плод с родина Южна Африка е отличен източник на витамин С – само в един плод се съдържат 250% от препоръчителната дневна доза (60 мг). Чаша сок от гуава има приблизително 5 пъти повече витамин С от средно голям портокал (377 мг срещу 83 мг). Плодът съдържа и ликопен (26% повече отколкото доматите!), който помага за понижаването на риска от сърдечни заболявания.
Можете да си купите направо сок от гуава или да сварите едри парчета във вода, за да приготвите пюре. От гуавата стават и чудесни шейкове – смелете половин банан, половин гуава, шепа ягоди, половин чаша соево мляко и няколко кубчета лед.
25. Тъмен шоколад
Той е препоръчителния десерт - пълен с флавоноидни антиоксиданти (3 пъти повече отколкото млечния), които предпазват кръвоносните съдове от стесняване, и според някои изследвания дори обръщат процеса, т.е. разширяват вече стеснените съдове. Благодарение на бързия ефект на засищане, той намалява приемът на калории с около 15%, показват данните от датско изследване.
Опитайте шоколад със 70 и повече процента какао. Две супени лъжици парченца тъмен шоколад с пресни дребни плодове за следобедна закуска или десерт след вечеря ще допринесат за здравето на сърцето ви, без да надвишите дажбата си калории.(а)
вижте още: 25 храни, които наистина се борят с болестите