8 храни, които могат да се окажат опасни
Минималната температура за приготвяне на говеждо и свинско месо трябва да е над 70 градуса.
Съвременните храни нерядко ни подвеждат.
здраве.bg
... справите с вредните бактерии ще ви помогнат и някои подправки: пипер, дафинов лист, джинджифил и др.
4. Птиче месо
Всички описани по-горе правила за безопасност се отнасят и за птичето месо. Пилето, запечатано в полиетиленова опаковка, трябва да се размразява под струя вода, която в никакъв случай не трябва да бъде гореща. Колкото по-топло е суровото месо, толкова по-бързо в него се развиват вредни микроорганизми.
3. Морски продукти
Особено опасни са мекотелите, които често се сервират почти необработени, както и суровата риба. За безопасна може да се смятат тези морски храни, които са приготвени при температура не по-малко от 65 градуса.
Това не означава, че любителите на суши трябва да се откажат от японската кухня - в повечето ресторанти суши се приготвя от размразена риба, а ниските температури убиват заразата също както и високите.
2. Консервите
Благодарение на новите хранителни технологии заболяванията от ботулизъм днес са рядкост. Но подутите и мръсни консерви трябва да ви накарат да бъдете внимателни.
Консервите се съхраняват в складове, а не в хладилни камери и при разхерментизация на опаковката те стават идеална среда за развитие на бактерии. Освен това съществува заблудата, че консервите могат да се съхраняват до 20 години, което съвсем не е така. Средният срок на годност е 18 месеца, а максималният – 5 години.
1. Бързите закуски, които се продават по улиците
Никой не е в състояние да проследи приготвянето на всеки един хот-дог или дюнер. Много хора се хранят около спирките на метрото, гарата или в близост до работните си места. Единствената мярка за безопасност, която можете да прилагате, е да не си купувате незапечатана храна, която не съдържа информация за фирмата производител и указания за срока на годност.