Куркумата – повече от обикновена подправка
Куркумата е подправка все още недостатъчно позната и ползвана у нас.
Куркуминът съдържа много антиоксиданти и засилва имунитета.
здраве.bg
Куркумата е смятана в Индия за “свят прах”. Тази подправка със златист цвят е известна там от векове със своите лечебни свойства при рани, инфекции и други здравословни проблеми.
Лекари от Университета на щата Мичиган са изследвали основната съставка на куркумата – куркумина и са установили, че веществото притежава широк спектър от антиоксидантно действие.
Според учените, куркуминът повишава съпротивителните сили на клетките към различните инфекции и злокачествените новообразувания. По косвен начин той регулира работата на мембранните белтъчини – променяйки физическите свойства на мембраната.
Изследователите смятат, че на основата на подправката могат да се разработят силни противовъзпалителни съединения за лечението на различни инфекции.
Те предполагат, че куркуминът притежава и ефекта за формиране на амилоидите – натрупвания на влакнести белтъчини, които играят важна роля при намаляване риска от диабет тип ІІ, болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и др., съобщава Би Би Си.