Бързото хранене: 5 опасни храни
Правилни продукти - грешно съдържание е най-честият недостатък на храните фаст-фууд.
здраве.bg
За вредата от т.нар. фаст фууд сме писали нееднократно. Сега ще ви предложим списък от 5 от най-опасните, според американското издание Prevention “бързи храни”, които често присъстват в нашето меню. Дали забързаното всекидневие наистина не ни оставя по-добър избор на храна, оставяме на самите вас да прецените.
1. Хот дог
В един напълно обикновен хот дог се съдържат 45% от дневната потребителска норма (ДПН) вредни (наситени) мазнини, 38% (ДПН) сол, 19% (ДПН) калории, 13% (ДПН) холестерол, 24% (ДПН) мазнини, 15% (ДПН) въглехидрати, 1,5 г трансмазнини, които са доказано вредни.
Кренвиршът като правило съдържа много повече соя и нишесте, отколкото месо. Хранителната химия създава неговия вкус, цвят и консистенция, а фосфатите задържат водата и увеличават обема му.
Хлебчето също често съдържа не по-малко хранителни добавки, отколкото хлебчетата за хамбургери.
Майонезата и кетчупът в голяма степен също продукти на съвременната химия и са далеч от своите “прародители”.
2. Пица пиперони
Според експертите, ако изядете 180 г от нея, вече сте изчерпали почти наполовина дневния си лимит за сол (ДНП 47%) и вредни наситени мазнини (ДНП 46%), с 1/3 лимита си за холестерол (ДНП 35%) и мазнини (ДНП31%) и с 1/4 количеството на калориите – (ДНП 24%).
Правилно приготвената пица, направена от качествен кашкавал и зеленчуци, може да бъде полезна и вкусна. Но при “хранителната конфекция” по-често се използват евтини компоненти и много хранителни добавки.
Тестото на пицата обикновено се прави от брашно, захар, соево масло и консерванта калиев сорбат. Кашкавалът (всъщност често продукт от растителен произход) съдържа предимно модифицирано нишесте и консерванти. Плънката също има много хранителни добавки, които са чист химичен продукт (натриев нитрит и др.), както и изкуствени ароматизатори.
3. Хамбургер
Един голям хамбургер съдържа 46% ДНП сол, 45% ДНП наситени мазнини, 25% ДНП калории и холестерол, 37% ДНП мазнини, 15% ДНП въглехидрати, почти...