Фруктозата бързо се превръща в мазнини
30 юли 2008, actualno.com
още новини от actualno.com
Американско изследване показва, че хората бързо натрупват телесни мазнини под въздействие на фруктозата, съобщи ЮПИ.
Д-р Елизабет Паркс от медицинския институт към Югозападния Тексаски университет в Далас заяви, че фруктозата, глюкозата и захарозата са отделни форми на захарта, но се метаболизират по различен начин.
"Големи количества фруктоза се съдържат в плодовете и са добавени също в редица храни. Фруктозата, глюкозата и захарозата могат да бъдат превърнати в триглицериди, т.е. във форма на телесни мазнини", поясни д-р Паркс.
"Процесът на синтез от фруктоза трудно може да бъде забавен, след като вече е започнал", допълни тя.
При хората тази задача се изпълнява от черния дроб, когато трябва да се вземе решение дали организмът да складира глюкоза под формата на гликоген, да я изгори, за да удовлетвори нуждите си от енергия, или да я превърне в триглицериди.
Слабо контролираното движение на фруктозата по тези метаболитни пътечки допринася за по-големия синтез на триглицериди, увериха изследователите.
Заключенията им са, че фруктозата много бързо се превръща в мазнини в организма. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Nutrition. БТА