Яденето на риба удължава живота на паметта
17 декември 2005, здраве.bg
При възрастните хора, които са яли риба поне веднъж седмично през дълга част от живота си, паметта функционира поне като при хора, по-млади с 3 години, установи изследване на учени от Чикаго.
“Без съмнение рибата явно подпомага мозъчната дейност и паметта функционира като при по-млад човек” заяви д-р Марта Клеър Морис, ръководител на екипа.
Храната от морски произход е особено богата на омега-3 ненаситени мастни киселини, една от които – DHA – е много важна за оформянето на мозъка в по-ранна възраст.
Няколко проучвания в последно време показват, че тя е не по-малко важна и за мозъка при хората в напреднала възраст.
Като цяло изводът от изследването на учените от Чикаго, публикувано в декемврийския брой на Archives of Neurology, е, че хората, които редовно и поне веднъж седмично са яли риба, са забавили занижаването в умствените си функции поне с 10%.
Засега няма доказателства, че ефектът се дължи именно на омега-3 ненаситените мастни киселини, но както твърдят учените :”Най-малко ползата от яденето на риба е изместването поне отчасто от менюто на храни, съдържащи наситени мазнини като например червеното месо.”