»хранене
Захарният диабет е свързан с нарушение в обмяната на веществата – в неговата основа стои недостатъчното усвояване на глюкозата от организма. Диабетът от тип 2 често възниква на фона на затлъстяване.
При всеки вид захарен диабет голяма роля играе правилното хранене. При лека форма на диабет от тип 2 диетата е основен метод на лечение. При средна и тежка форма на заболяването тя трябва да се съчетава с приемането на лекарства за понижаване нивото на инсулина.
Какво е “хлебна единица”
Хлебната единица е своеобразна “мерна лъжица” за изчисляване на въглехидратите. Независимо от вида и количеството на продукта (било то хляб или ябълка) една хлебна единица трябва да съдържа 12-15 грама усвоявани въглехидрати. Тя повишава нивото на захарта в кръвта до една и съща величина – 2,8 ммол/л и изисква за усвояването си от организма 2 единици инсулин.
Хлебната единица е въведена именно за болните от захарен диабет, получаващи инсулин. За тях е особено важно да се спазва всекидневната норма въглехидрати, съответстваща на приемания инсулин. В противен случай може да възникне повишаване или понижаване на захарта в кръвта – хипер- или хипогликемия.
Благодарение на понятието “хлебна единица” болните от захарен диабет получават възможност правилно да си съставят менюто и да заменят едни продукти с други.
1 хлебна единица е равна например на 25-30 г хляб или черен хляб, 1/2 чаша овесена каша или 1 ябълка със среден размер.
За едно денонощие в организма трябва да постъпват 18 до 25 хлебни единици. Целесъобразно е те да бъдат разпределени в 6 хранения: закуска, обяд и вечеря по 3-5 хлебни единици и допълнителни закуски – по 1-2 хлебни единици. По-голямата част от продуктите, които съдържат въглехидрати, трябва да се приема през първата половина от деня.
Принципи на лечебното хранене
Диетата трябва да бъде правилна от физиологична гледна точка:
• Количеството енергия в храната трябва да се равнява на енергийните потребности на болния.
• Количеството...