zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Домашната аптечка



Домашната аптечка

Тя е необходимост, която не бива да се пренебрегва.

здраве.bg

... трябва да се потърси лекарска помощ.


Изгаряния

Ако повърхността на изгарянето не е голяма и кожната обвивка е запазена, изгореното място се охлажда със струя студена вода, а после се обработва със спирт с цел да не се образуват мехури. Различните видове алкохолни напитки не са подходящи за обработването на раната! След това изгорената повърхност се обинтова и на пострадалия се дават болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства.

След 1 денонощие бинтът трябва да се свали и независимо от наличието на мехури, цялата повърхност на изгареното място се намазва с калиев перманганат (мехурите не се отварят). Ако при превръзката се окаже, че мехурът се е пукнал, той не трябва да се пипа, но превръзка ще трябва да се сменя всеки ден, за да се дезинфекцира раната.

При наличието на мътна течност в мехура, той трябва да се отвори, кожата да се отстрани (най-добре с малка ножичка) и да се лекува като гнойно възпаление.

Ако повърхността на раната е голяма и неудобна за охлаждане, пострадалият участък трябва да се обвие със стерилни салфетки или чаршаф и да се обинтова, след което да се потърси медицинска помощ.

Преди намесата на лекар, на пострадалия може да се даде болкоуспокояващо средство, а при липса на такова - чай или кафе.

Наранявания

Нараненото място, както и изгореното, трябва да се охлади в продължение на около час с лед или студен компрес. След това мястото трябва да се обинтова.

След свалянето на превръзката се препоръчва известно време да се приемат притивовъзпалителни (аспирин) и болкоуспокояващи средства, а също да се поставят компреси.

Разтегнатите сухожилия се лекуват по същия начин, както и нараняванията.
Ако болката е много силна и има подозрения за изкълчване или счупване трябва да се обърнем към специалист-травматолог или да извикаме “бърза помощ”.

Безсъзнание

То може да е резултат от травма, стрес, понижено кръвно налягане, сърдечна слабост.
При безсъзнанието става рязко разширение на съдовете –...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.