zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамин В12 и фолиевата киселина са незаменими и 100% необходими



Витамин В12 и фолиевата киселина са незаменими и 100% необходими

Най-добрият комбиниран източник на витамин В12 и фолиева киселина е черният дроб.

Организмът ни задължително има нужда от витамин В12 и фолиева киселина, макар и в много малки дози.

2 май 2012, здраве.bg

Витамин В12 и фолиевата киселина са незаменими хранителни вещества, принадлежащи на групата от витамини В-комплекс. Незаменимите, или както още ги наричат есенциалните, хранителни вещества са тези, които тялото не може да синтезира и трябва да бъдат приемани чрез храната или като хранителна добавка.

Витамините В са разтворими във вода, което по принцип означава, че тялото не може да ги складира. Витамин В12 е изключение от това правило, тъй като черният дроб складира значителни количества от него и запасите могат да са достатъчни дори за 5 години напред.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин В9. В естествената си форма витамин В9 се нарича фолат, като името му произлиза от латинското наименование за листо - folium. Причината за това наименование е, че фолатът се намира в зелените листни зеленчуци като спанака например. Други хранителни източници на фолат са цитрусовите плодове, сушените бобови култури и обогатените зърнени закуски. Хранителните добавки с фолиева киселина се използват, за да повишат приема на витамин В9 при хората, които не получават достатъчно количество от храната. Фолиевата киселина помага за производството на червените кръвни клетки и ДНК. Недостигът на фолат може да доведе до анемия в следствие на пониженото производство на червени кръвни клетки. Симптомите като възпаление на езика, загуба на усещането за вкус, депресия и изтръпване в крайниците могат да са знак за дефицит на фолат.

Витамин В12

Витамин В12 е още известен като кобаламин, причината за което е кобалтовият йон в структурата му. В12 се добива изцяло от животински източници като месо, риба и млечни продукти. Хората, които не ядат животински продукти, като стриктните вегани, често ядат храни, допълнително обогатени с В12. Този витамин е необходим за производството на червените кръвни клетки, за синтеза на ДНК и за поддържането на нервната система.

Дефицит на В12 и фолиева киселина

Недостигът на витамин В12 или...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.