По-здрави само за 90 секунди
16 много лесни и бързи начина да направите нещо добро за здравето си.
здраве.bg
... на бедрените мускули и сухожилия в коленете.
10. Сложете авокадо в салатата си
Защо? Повишава приема на антиоксиданти.
Зеленчуците имат един частите недостатък: повечето от тях не съдържат никакви мазнини, а човешкият организъм се нуждае от тях. Според скорошно изследване, кръвните тестове показват, че добавянето на авокадо увеличава с до 5 пъти количеството приеман лутеин, със 7 пъти това на алфа-каротин и с впечатляващите 15 пъти бета-каротин.
11. Яжте сушени смокини
Защо? Повишават приема на антиоксиданти.
Сушените плодове са известни с това, че са богати на антиоксиданти, но някои от по-малко популярните видове са всъщност най-полезни. Смокините и сушените сини сливи имат най-високи показатели. Шепа сушени смокини (около 50 г) повишава антиоксидантните способности на организма – т.е. способностите да бъдат неутрализирани свободните радикали – с 9%. Това е повече от 2 пъти повече в сравнение с покачването им след чаша зелен чай.
12. Закусвайте плодова салата
Защо? Повишава приема на антиоксиданти.
Една смесена салата от портокали, ябълки, грозде и боровинки осигурява 5 пъти повече антиоксиданти, отколкото ако ядете тези плодове по отделно. Съставките, които да включите в плодовата салата, подредени според съдържанието на феноли (вещества, които понижават риска от хронични заболявания) са: червени боровинки, ябълки, червено грозде, ягоди, ананас, банани, праскови, портокали и круши.
13. Целувайте се със страст
Защо? Придава блясък на усмивката.
Неочакван ефект от целувките - според експертите те увеличават количеството слюнка с устата ви, а тя почиства зъбите от бактериите, причиняващи кариес. В краен случай приемлив заместител на целувката е дъвката без захар, но с ксилитол.
14. Усилете хладилника
Защо? Намалява количеството вредни микроорганизми в храната
Ако хладилника е настроен на повече от 4 градуса, храната е в опасна зона – това е температурен диапазон, в който бактериите започват...