zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Захарта: сладък живот или „бяла смърт”



Захарта: сладък живот или „бяла смърт”

Глюкозата предпазва черния дроб от токсини и стимулира мозъка, но злоупотребата със захар качва килограмите.

здраве.bg

Не само солта, но и захарта е наречена “бялата смърт” - тъй като се смята, че злоупотребата с всяка от тях води до редица здравословни проблеми.
Полезна ли е захарта или по-добре да липсва от менюто? Познаването на свойствата й ще помогне на човек да се ориентира - да си подслажда ли живота, как и с какво!

Захарта (или захарозата) се отнася към въглехидратите, които осигуряват на организма енергия. В храносмилателния тракт захарозата се разгражда на глюкоза и фруктоза, които постъпват в кръвта. Глюкозата е не само източник на енергия - тя предпазва черния дроб от токсините, стимулира работата на мозъка, храносмилателния тракт, нервната и сърдечно-съдовата система. Именно затова при някои заболявания интравенозно се използва разтвор на глюкоза.

В същото време в процеса на разграждане се отделя инсулин. Ако изядем нещо сладко, усещаме прилив на енергия. След това нивото на захарта в кръвта спада под влиянието на инсулина и се появява умора, а настроението се влошава.

Ако организмът получи твърде много захар, тя се превръща в мазнини. Доста от по-възрастните хора обичат сладките продукти, но забравят (или не знаят), че на тази възраст наднорменото количество захар особено лесно води до повишаване на холестерола. В резултат се появяват сърдечно-съдови проблеми, свързани с нарушенията в обмена на инсулин.

По медицински данни наднорменото количество захар може да наруши и хормоналния фон, да повлияе отрицателно на зрението, стомаха, бъбреците и дихателните органи.

Потребността от въглехидрати за човек на средна възраст е около 400-500 г дневно, а в напреднала – със 100 грама по-малко. При това въглехидрати има не само в захарта, но и в скорбялата. Затова ако ядем картофи или макарони, подсладеният чай с кроасан или бонбоните са напълно излишни.

Освен това захарта, която обичайно приемаме, е с изкуствен произход. При нейната обработка се филтрират част от полезните й елементи. Затова захарта се усвоява лошо от организма и отнема от тялото...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.