zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пролетта: на диета с чиста съвест



Пролетта: на диета с чиста съвест

За пролетта повечето диетолози препоръчват употребата на много плодове и зеленчуци.

Изборът на диета за отслабване трябва да е особено внимателен през този сезон.

здраве.bg

По правило през пролетта хората, които спазват ограничаваща диета, трябва да бъдат особено внимателни, тъй като това е истинско изпитание за отслабналия след дългата зима имунитет. Неправилният режим на хранене и изкуственото ограничаване на приема на някои вещества може да предизвика изостряне на хроничните заболявания и да увеличи риска от настинки.

Научно е доказано, че гладуването е абсолютно неефективно и в повечето случаи вредно за организма, поне що се касае до желанието за отслабване. За поддържане на формата в повечето случаи е достатъчно да се намали употребата на мазнини и прости въглехидрати и да се съчетае рационалното хранене с редовното физическо натоварване във всяка диета.

Не трябва да се забравя и ползата от кисело млечните продукти, в които се съдържа необходимият за организма калций. За да се намали апетитът, могат да се ядат и повече плодове, които ще осигурят на организма необходимите му витамини и микроелементи.

Най-добре е алкохолът и газираните напитки да бъдат напълно изключени от менюто, а хлябът и шоколадът да бъдат ограничени.

Водна диета

Напоследък тя става все по-модерна. Нейният основен принцип е съвсем прост - денят трябва да започва и завършва с чаша чиста вода. През деня, по време на хранене не е необходимо да се пие - водата разрежда стомашния сок и приетата храна се преработва по-дълго, като част от неусвоеното се наслоява – основно в областта на талията и бедрата.

За целия ден трябва да се изпият поне 7-8 чаши вода (приблизително 1,5 литра). Целта е, когато коремът е празен, да се запълни с течност - това създава временно усещане за ситост, а и водата бързо се извежда от организма заедно с част от токсините, натрупали се с времето.

Наблюденията показват, че спазването на такъв режим за седмица най-малкото премахва навика да се похапва между основните хранения.

Тази диета е противопоказна за хората със сериозни бъбречни проблеми и повишено кръвно налягане.

Диета според кръвната група

От...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.