zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Летните” бебета стават по-високи и по-здрави



“Летните” бебета стават по-високи и по-здрави

По-добре малко повече слънце, отколкото пълната му липса, съветват британски специалисти.

4 февруари 2009, здраве.bg

Децата, родени през втората половина на лятото и ранната есен най-често израстват по-високи и боледуват по-рядко. Това сочат данните от мащабно изследване, проведено във Великобритания в продължение на над 10 г. от учени от Университета на Бристол.

В рамките на проекта “Децата на 90-те” (Children of the 90s) те са събирали и обобщавали данни за над 7000 деца и техните майки.

Резултатите показват, че децата родени през месеците юли, август и септември са средно с около 1 см по-високи от останалите си връстници, имат по-здрава костна структура и са боледували с около 25% по-рядко.

Според учените, цитирани от Би Би Си, обяснението на този факт вероятно е в това, че по време на последните месеци от бременността си техните майки са стояли повече на слънце, т.е. в тялото им се е образувал повече витамин Д, който е особено важен за здравината на костите.

“Здравината на костите има значение през целия ни живот. Недостатъчното в продължение на години количество витамин Д в тях се проявява в по-късна възраст и води до по-чести прояви на остеопороза”, коментира проф. Джон Тобайъс.

Колкото до опасността от рак на кожата заради излагането на слънце, учените от Бристол дават съвсем прост съвет: “По-добре малко повече слънце, отколкото пълната му липса”.

Освен това те препоръчват на бременните да се консултират със своя лекар, като го информират за времето, което прекарват на слънце и ако той прецени, че е недостатъчно, едва тогава да вземат витамин Д под формата на хранителна добавка”.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.