zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Проблемите с яйчниците често са само предупреждение



Проблемите с яйчниците често са само предупреждение

Болките в долната част на корема са сигнал за консултация със специалист.

Нарушенията в овулацията обикновено са първото предупреждение.

здраве.bg

Дисфункция на яйчниците е доста често срещана сред жените диагноза. Обяснена накратко, тя означава, че в процеса на образуване и отделяне на хормоните, които регулират този орган, са възникнали проблеми.

Един от главните признаци на дисфункцията е нарушение на менструалния цикъл. Много от жените не възприемат този симптом достатъчно сериозно и се надяват с времето всичко да се възстанови. А той може да бъде предвестник на сериозно заболяване с неприятни и сериозни последствия.

Дисфункцията започва с нарушение в процеса на овулация. Това се проявява под формата на нередовни кръвотечения, понякога оскъдни, а понякога – доста обилни, включително и между отделните менструации. Често се наблюдава значително закъснение на цикъла, силни болки ниско в корема. Това е вече повод да се потърси съвет от гинеколог.

Често срещан симптом е и емоционалният срив. Раздразнителност, капризност, безпричинни сълзи се редуват със сънливост, апатия, вялост, липса на инициатива.

Ако менструациите са по-обилни от обичайното, започва ясно изразена анемия (бледност, отпадналост, виене на свят, главоболие). Причините за това здравословно състояние могат да бъдат различни: заболявания на ендокринната система, постоянен стрес, прекъсване на бременността (самопроизволно или чрез аборт), инфекциозни, възпалителни и онкологични болести на половите органи и други.

Понякога липсата на лечение води до прекратяване на цикъла. Дисфункцията на яйчниците в крайна сметка може да се окаже особено опасна за здравето, като доведе до безплодие и развитие на новообразувания в това число и злокачествени.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.