zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не от твърдата храна се дебелее



Не от твърдата храна се дебелее

За утоляване на жаждата предпочитайте водата и чая, съветват диетолозите.

dieti.info
четете още в dieti.info


Организмът усвоява по-лесно и бързо калориите от напитките, а не от твърдата храна, твърдят учени от университета на Северна Каролина, САЩ.
При това за последните 35 години количеството на калориите, получавани по време на пиене, се е увеличило 2 пъти, показват данните, събрани от тях.

Отдавна е известна препоръката на диетолозите за това, че всеки ден човек трябва да изпива не по-малко от два литра течности на денонощие. Но в началото на 20 век, когато за първи път се е заговорило за това, е ставало дума за вода.

Днес все по-малко са хора, които предпочитат да задоволяват жаждата си с вода. Все по-често те пият газирани напитки и сокове. В резултат на това от началото на 70-те години на миналия век калориите, които човек получава при задоволяване на жаждата си, са нараснали два пъти. А тези излишни калории застрашават с наднормено тегло, диабет и други здравословни проблеми.

Диетолозите са класифицирали напитките в 6 групи – от повече към по-малко желателните (т.е. полезните). На първо място е водата, следвана от чаят и кафето без захар, на трето – млякото, на четвърто – сладките напитки и соковете, на пето - енергийните напитки, на шесто – алкохолът.

Най-опасни по отношение на наднорменото количества калории са плодовите напитки, особено тези, съдържащи захар или нейни заместители. Според учените, ако приемаме само сладки напитки, само с тях ние покриваме всекидневната си норма от калории, защото по статистика днес течностите, изпити за един ден, съдържат повече от 2000 калории.

Освен това калоричните напитки имат и още един страничен ефект - те ни карат за ядем повече. Ето защо специалистите съветват да употребяваме предимно обикновена вода и билкови чайове.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.