zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Магнезият и витамин В6 са ключови за здравия сън



Магнезият и витамин В6 са ключови за здравия сън

здраве.bg

Сънят е основна съставна част от живота на човека. Недоспиването води до това, че организмът не може да се възстанови след тежкия работен ден и като следствие - до лошо здраве, намалено внимание, уморен външен вид. А ако успеем да се наспим, точно обратното - и изглеждаме и се чувстваме добре.

Напрегнатият ритъм на живот не способства за нормалния сън. След тежкия ден, ти се струва логично да спиш “като заклан”. Но в леглото започваш да се въртиш и да мислиш за всичко онова, което предстои на следващия ден.

Магнезият е един от най-важните микроелементи в нашия организъм, който може да помогне при проблеми със съня. Той играе важна роля в работата на централната нервна система, като осигурява нормалната нервно-мускулна проводимост и е част от основата за енергийния обмен.

Затова при недостиг на магнезий човек се уморява бързо, става раздразнителен, нарушава се неговият сън, а жените стават ревливи.

Магнезият постъпва в организма с хранителните продукти като пресни плодове, зеленчуци, ядки. За съжаление в съвременното хранене присъстват твърде малко продукти, богати на магнезий.

Широката употреба на полуфабрикати, фаст фууд, газирани напитки и увлечението по някои силно ограничаващи диети способстват за извеждането на магнезия от организма. Редица заболявания като диабет, бронхиална астма, зависимост от цигарите, прекомерната употреба на алкохол и приемането на орални контрацептиви също са съпроводени с недостиг на магнезий.

Този микроелемент бързо се изразходва при напрегнатия ритъм на живот, често съпроводен от стрес, физическо и умствено претоварване. Съществува своеобразен порочен кръг: недостигът на магнезий способства за развитието на стреса, който на свой ред засилва потребността на организма от магнезий.

Правилното хранене и здравословният начин на живот ще ви помогнат да се справите със стреса. Увеличете употребата на плодове и зеленчуци (особено тези, които са със зелен цвят), не прекалявайте с кафето и цигарите и по възможност...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.