zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамин С е по-полезен в естествената храна



Винаги предпочитайте портокалите пред таблетките, съветват специалисти.

dieti.info
четете още в dieti.info


Ако трябва да избирате между портокали и витамин С на таблетки, купете си портокали, препоръчват италиански специалисти.

Отдавна е известно, че витамин С служи особено успешно за надеждна зашита срещу скорбут и настинка, но плодовете, съдържащи този витамин както и много други полезни вещества, са и мощни антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетъчната ДНК. Тяхната липса в храната води до генетични проблеми, а кървящите венци са само най-очевидния признак за недостиг на витамин С.

Серена Гуарниери от Университета на Милано заедно с нейните сътрудници са изследвали защитните и профилактични свойства на витамин С на прах и на таблетки и са ги съпоставили с действието на съдържащия се в плодовете витамин. Участниците в експеримента, разделени на три групи, са получавали съответно разтворен във вода витамин С, чаша пресен портокалов сок и подсладена вода. В чашите със сок и подсладена вода се е съдържали 150 мг витамин С.

“Резултатите показват, че ако имате възможност за избор, винаги предпочитайте плодовия сок пред таблетките. Естествено балансирания състав на храната ще ви донесе и други полезни витамини и минерали. Комплексът от тях е по-полезен за човешкия организъм от произведеното по химичен път”, съветват авторите на изследването, цитирани от Living
Nutrition
.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.