zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Строгата диета и гладуването – за и против



Строгата диета и гладуването – за и против

Резултатите са съмнителни, а опасността за здравето - реална.

dieti.info

Строгите диети, както и гладуването се препоръчват понякога за отслабване и при лечение на различни заболявания като психически разстройства, дерматити, нарушение в обмяната на веществата, преждевременно стареене, ревматизъм, атеросклероза, хипертонична болест на сърцето и сърдечно-съдови заболявания.
Те трябва задължително да се провеждат под строг лекарски контрол.

Същността на строгата диета се състои в получаването от приеманата храна на най-много 50-100 калории дневно. Менюто е бедно: състои се от ограничени продукти. Дори предписана от специалист, тази диета трябва да се спазва не по-дълго от две седмици.

Пълното гладуване предполага пълен отказ от храната. Въпреки съществуващото сред повечето хора мнение, ефективността на строгата диета или гладуването е доста незначителна и се оспорва от доста диетолози.

Според тях, краткият период на прилагане на диетата и необичайният комплект от продукти, разрешени за употреба, не създават условия за трайни изменения на хранителните навици в положителна насока. А това не способства за запазването на намаленото тегло. Основната причина за намаляването му при строгата диета е намаляването в организма на количеството гликоген и вода, а също на известно количество белтъчини.

В резултат на това човек отслабва с 3-5 килограма през първата седмица и с още 2-3 килограма през следващата, но загубеното тегло бързо се възвръща при попълване на недостига от вода и гликоген в организма.

Гладуването може да бъде е периодично или пълно. При първото отказването от храна става само за един ден, което на практика се равнява на разтоварващ за организма ден. По-продължителното гладуване е опасно не само за здравето, но и за живота, ако се извършва без лекарски контрол.

Изчислено е, че ефектът от отслабването при пълното гладуване за много пълните хора е 0,2 -0,4 кг дневно или 1,4-2,8 кг седмично.

Гладуването придоби популярност в Америка и в Европа благодарение на увлечението по йога и източните религии. Но повечето негови...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.