Не се отказвайте от мазнини в храната
Съветите да се храним без мазнини са в миналото.
dieti.info
четете още в dieti.info
Опитвайки се да отслабнем ние най-често изключваме от своя порцион мазната храна. Това обаче не винаги е правилно. Защо?
През последните години бяха опровергани някои твърдения на диетолозите, например, че маслото и сланината са вредни, а растителните масла - полезни.
Най-мащабното изследване, посветено на зависимостта на здравето от употребяваните мазнини е започнато още през първата половина на 20 век в САЩ и продължава до днес. Учените вече са убедени, че най-здравите и физически активни са хората, които спазват смесена
диета, т.е. употребяват и животински, и растителни мазнини.
Не трябва да се отказваме напълно от мазнините, защото при техния недостиг организмът започва да преработва в мазнини въглехидратите. Това не е добър вариант, защото от
въглехидратите не се получават най-полезните мазнини. През последните 10-15 години масовото използване на обезмаслени продукти в САЩ например не доведе до намаляване на броя на хората с
наднормено тегло.
Затова днес може да бъде направен окончателният извод, че за здравето диетата без мазнини е не по-малко вредна, отколкото постоянната злоупотреба с мазна храна, а недостигът на мазнини води и до общо нарушаване на обмяната на веществата.
Още едно популярно убеждение не издържа проверката на времето - че маргаринът е по-полезен от маслото. В него действително няма холестерол, но за сметка на това той съдържа трансмазнини, които не са характерни за нормалните продукти от този тип.
Мазните продукти са източник на енергия, те участват в затоплянето на тялото. В екстремни ситуации запасът от мазнини позволява достатъчно дълго да се живее без храна.
Особено необходими са мазнините за хората, които живеят при по-студен климат и на по-голяма надморска височина. Специалистите препоръчват при ниски температури ежедневно да...