zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетата на Аткинс не е полезна при бременност



Всяко небалансирано хранене е вредно за организма на бъдещата майка, твърдят специалисти.

здраве.bg

Диетата на Аткинс предполага неограничено употребяване на месо и мазнини и изключва всякакви въглехидрати като сладки и тестени изделия, дори сладки плодове и зеленчуци като морковите например. В някои случаи тя позволява бързо да се отслабне, като се запази мускулната маса. Книгите на доктор Аткинс и днес са бестселъри в много страни на света, а неговата диета е особено популярна сред хората от висшето общество.

В края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век някои лекари смятаха, че тази диета способства за хармоничното формиране на организма на бъдещото дете като го прави по-здраво. Днес обаче мненията все повече клонят в обратна посока.

Учени от университетите в Единбург (University of Edinburgh) и Саутхемптън (University of Southampton) са изследвали около 1000 души, родили се в края на 60-те години на миналия век. По време на бременността си техните майки са спазвали популярната тогава диета на Аткинс.

Резултатите показват, че много от хората на възраст 30-35 години са с повишено ниво на кръвно налягане и хормони на стреса, отклонения в нивото на захар в кръвта – все фактори за повишен риск от развитието на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Ръководителят на изследването доктор Ребека Рейнолдс заявява пред BBC, че когато бъдещата майка спазва небалансирана по състав на продуктите диета, в нейния организъм се повишава изработването на хормони на стреса, а това влияе върху плода още от първите дни на неговото развитие и върху здравето на детето през целия му живот.

Между другото много привърженици на диетата на д-р Аткинс, “забравят” да споменат или съзнателно не обръщат внимание върху факта, че самият доктор е страдал от затлъстяване - при ръст 180 см той е тежал 117 кг, имал е високо кръвно и проблеми със сърцето.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.