zdrave.bg
Бременност
»Седмици 13-16
Седмици 13-1613-та седмица

За вашето бебе: Сега размерът на напълно формираният плод може да бъде съпоставен с размера на праскова. Неговата глава е все още несъразмерно по-голяма спрямо тялото, въпреки че през този период тялото започва да наваксва. Всъщност през тези дни бебето започва да расте с бързи темпове. Лицето му започва да придобива човешки вид. Пръстите се отграничават ясно един от друг, а лактите и китките вече са се оформили. Външните полови органи стават видими. Червата се разполагат вече на своето правилно място.

За бъдещите майки: Матката е пораснала значително. Тя почти изцяло изпълва таза и започва видимо да разширява корема. На пипане най-вероятно се усеща като нежна и мека топка. Започва периода на най-усилено наддаване на тегло, а бъдещата майка буквално кипи от енергия.

Препоръки за седмицата: Не се учудвайте, ако вашият партньор се чувства пренебрегнат заради бременността - той не е подложен на същите физически промени като вас. Трябва да намерите начин да съпреживявате заедно вълненията – и положителните емоции и страховете около бебето заедно. Предложете му например да отидете заедно на поредния преглед при гинеколога.

14-та седмица

За вашето бебе: И през тази седмица то продължава да расте бързо. Неговите уши, намиращи се преди на врата, променят своето местоположение и вече са на своето обичайно място – от двете страни на главата. Шията се издължава и брадичката става по-издадена напред. Характерните белези на лицето и уникалните отпечатъци на пръстите са развити. Бебето започва да реагира на стимули, идващи от външната среда.

За бъдещите майки: Вече най-вероятно сте сменили почти изцяло своя гардероб и се обличате в дрехи, предназначени за бременни. Кожата и мускулите ви започват да се разпъват, за да се нагласят към растежа на бебето. Често е възможно да се оплаквате от запек, защото хормоните на бременността намаляват перисталтиката.

Препоръки за седмицата: Опитайте се да избегнете...



следва: Седмици 17-20

 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.