zdrave.bg
Секс и здраве
»кондиломи (папиломи)
кондиломи (папиломи)Въведение

Папиломата е кожно образувание, предизвикано от вируса на папиломата на човека. Ако вирусът попадне върху лигавицата, се образува островърха кондилома. Най-често такива се образуват върху лигавиците на половите органи, около ануса, понякога в устата.

Предаването на вируса става в резултат на полов контакт. Инфекцията има особеност - тя може неопределено време да се намира в латентно (спящо) състояние. При това вирусът се намира в дълбочината на кожата и не се откроява на повърхността. В това състояние е малко вероятно да се заразят други хора, но е трудно диагностицирането на самия вирус.

Островърхите кондиломи задължително трябва да се лекуват, тъй като те се отнасят към предраковите състояния и значително увеличават риска от възникването на злокачествени новообразувания.

Какво представлява

Папиломатозата е заболяване, предизвикано от вируса на човешката папилома. Към папилома вирусите се отнасят повече от 70 различни вируса, обединени от това, че поразяват предимно кожата и лигавиците, предизвиквайте раздразнение в тях.

Ако папилома вирисът попадне върху кожата, се развива брадавица, а върху лигавицата (напр. на половия член, влагалището, шийката на матката или ануса) се появяват т.нар. островърхи кондиломи.

Най-често болестта протича безсимптомно - наличието на вируса не предизвиква значителни разраствания.

Кондиломите в никакъв случай не трябва да се смятат за безвредни. В основата на тяхното образуване стоят същите процеси, които са характерни за развитието на злокачествените образувания и затова продължително протичащата кондиломатоза се определя като предраково състояние.

Доказано е например, че кондиломатозата на шийката на матката увеличава 50-60 пъти вероятността от развитието на рак.

Вирусът на човешката папилома е отговорен и за редица случаи на дисплазия (отлепване) на епитела на шийката на матката, а освен това той се предава по време на раждане и на детето.

Разрасналите се кондиломи могат:
• да...




 
изпишете търсеното на латиница
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.